Test pro výživové poradce

Z Wellnesspedie
Přejít na: navigace, hledání

Otázky

  1. Jaké znáte monosacharidy? (min. 3)
  2. Co je hypoglykémie a hyperglykémie? Jaké jsou hladiny glukózy v krvi při hypoglykémii a při hyperglykémii?
  3. Co je glykemický index? Definujte jej a vysvětlete.
  4. Nutriční faktory snižující glykemický index (min. 3).
  5. Jaká je sladivost fruktózy vůči sacharóze?
  6. Jaké znáte disacharidy? (min. 3)
  7. Jaké znáte komplexní sacharidy? (min. 3)
  8. Co jsou oligosacharidy?
  9. Kolik kJ je ve 200 g potraviny obsahující 50 g sacharidů, 50 g bílkovin a 50 g tuku?
  10. Popište co je laktózová intolerance.
  11. Vysvětlete co je alergie na mléčnou bílkovinu.
  12. Co je glykogen?
  13. Co je základní stavební jednotka glykogenu?
  14. Co je rozpustná vláknina? Jmenujte min. 2 zdroje
  15. Co je nerozpustná vláknina? Jmenujte min. 2 zdroje
  16. Co jsou esenciální aminokyseliny? Vyjmenujte min. 5 esenciálních AK.
  17. Definujte bílkoviny a uveďte min. 3 zástupce.
  18. Jak rozlišujeme bílkoviny podle tvaru?
  19. Co je denaturace bílkovin?
  20. Vyjmenujte min. 5 faktorů vyvolávajích denaturaci bílkovin.
  21. Kterou bílkovinu a proč považujeme za referenční?
  22. Co znamená termín limitující aminokyselina?
  23. Co je dusíková bilance?
  24. Vysvětlete pojem SFA, uveďte min. 2 zástupce a jejich výskyt.
  25. Vysvětlete pojem MUFA, uveďte min. 2 zástupce a jejich výskyt.
  26. Vysvětlete pojem PUFA, uveďte min. 2 zástupce a jejich výskyt.
  27. Co jsou konjugované mastné kyseliny?
  28. V jakých tucích jsou obsaženy nasycené mastné kyseliny? Vyjmenujte min. 5 druhů tuků.
  29. Co jsou n-3 a n-6 mastné kyseliny? Jmenujte min. po 3 zástupcích a jejich výskyt.
  30. Co je EPA, uveďte výskyt a co způsobuje její nedostatek.
  31. Co je DHA, uveďte výskyt a co způsobuje její nedostatek.
  32. Vysvětlete pojem cis a trans mastné kyseliny.
  33. Co jsou a jak vznikají trans mastné kyseliny? Uveďte jejich výskyt.
  34. Jak působí trans mastné kyseliny v lidském organismu?
  35. Co je chemicky cholesterol? K čemu jej lidské tělo potřebuje?
  36. Co je HDL a LDL cholesterol? Vysvětlete jak funguje v lidském organismu.
  37. Kolik endogenního cholesterolu lidský organismus denně vytvoří?
  38. Co jsou fytosteroly? Uveďte min. 3 zástupce.
  39. K čemu potřebujeme vitamin A? Napište zdroje.
  40. K čemu potřebujeme kyselinu listovou? Napište zdroje.
  41. K čemu potřebujeme vitamin B12? Napište zdroje.
  42. K čemu potřebujeme vitamin C? Napište zdroje.
  43. K čemu potřebujeme vitamin D? Napište zdroje.
  44. K čemu potřebujeme vitamin E? Napište zdroje.
  45. K čemu potřebujeme vitamin K? Napište zdroje.
  46. K čemu potřebujeme vápník? Napište zdroje.
  47. K čemu potřebujeme fosfor? Napište zdroje.
  48. K čemu potřebujeme sodík? Napište zdroje.
  49. K čemu potřebujeme draslík? Napište zdroje.
  50. K čemu potřebujeme hořčík? Napište zdroje.
  51. K čemu potřebujeme železo? Napište zdroje.
  52. K čemu potřebujeme jód? Napište zdroje.
  53. Co jsou antioxidanty a jak působí? Uveďte příklad.
  54. Co jsou volné radikály a jak působí? Uveďte příklad.
  55. Definujte pojem trávení.
  56. Nakreslete schema a popište části trávicí soustavy člověka.
  57. Jaké je složení a funkce slin?
  58. Jaké je složení a funkce žaludeční šťávy?
  59. Popište části a funkci tenkého střeva.
  60. Popište části a funkci tlustého střeva.
  61. Jaké je složení a funkce žluči?
  62. Jaké je funkce slinivky břišní?
  63. Jak probíhá trávení škrobu?
  64. Jak probíhá trávení kaseinu?
  65. Jak probíhá olivového oleje?
  66. Popište a vysvětlete proces ztužování tuků
  67. Jak vzniká květový med?
  68. Jak vzniká medovicový med?
  69. Jaký monosacharid je v medu nejvíce zastoupen?
  70. Co je celozrnné pečivo?
  71. Co je vícezrnné pečivo?
  72. Co je kolostrum?
  73. Jak se rozdělují mléka podle zralosti?
  74. Jak se rozdělují mléka podle obsahu bílkovin?
  75. Jaký je poměr vápníku/fosforu (Ca/P) v kravském mléce?
  76. Jaké je základní složení kravského mléka?
  77. Vyjmenujte základní druhy mléka dle vyhlášky č.77/2003Sb.
  78. Uveďte 2 způsoby tepelného ošetření. Při jakých teplotách probíhají?
  79. Popište proces standardizace mléka.
  80. Popište proces homogenizace mléka.
  81. Co je Tetra pack a na co se používá?
  82. Za jakých podmínek se může syrové mléko prodávat?
  83. Jaká jsou hygienická rizika při konzumaci syrového mléka?
  84. Kolik tuku obsahuje máslo?
  85. Jaký je rozdíl mezi čerstvým a stolním máslem?
  86. Popište výrobu kysaných mléčných výrobků.
  87. Stručně popište mléčné kvašení.
  88. Uveďte min. 3 výrobky se zákysovými kulturami.
  89. Jaký je rozdíl mezi termostatovou a tankovou metodou výroby kysaných mléčných výrobků.
  90. Co je podmáslí?
  91. Co je syrovátka?
  92. Jaké jsou nutriční benefity syrovátky?
  93. Jaký znáte mléčný výrobek vyráběný pomocí kvasinek?
  94. Co je syřidlo?
  95. Jmenujte min. 2 sýry s plísní v těstě.
  96. Jmenujte min. 2 sýry s plísní na povrchu.
  97. Jmenujte min. 2 čerstvé sýry.
  98. Jaké jsou suroviny pro výrobu tavených sýrů?
  99. Jaká jsou negativa konzumace tavených sýrů?
  100. Na jaké anatomické části bouráme skot? Uveďte min. 5 částí.
  101. Na jaké anatomické části bouráme vepřové? Uveďte min. 5 částí.
  102. Jaký poměr rostlinných a živočišných bílkovin by měl ve stravě být?
  103. Vyjmenujte SFA mastné kyseliny obsažené v mase a masných výrobcích.
  104. Jaké druhy masa obsahují nejvíce železa?
  105. Jmenujte min. 5 velkých jatečných zvířat
  106. Jmenujte min. 5 malých jatečných zvířat
  107. Definujte co je maso.
  108. Jak probíhá výroba masných výrobků.
  109. Definujte co je sádlo.
  110. Jaký trvanlivý tepelně opracovaný masný výrobek znáte?
  111. Jaký fermentovaný trvanlivý masný výrobek znáte?
  112. Vyjmenujte třídy jakosti vajec.
  113. Uveďte označení hmotnostní skupiny vajec.
  114. Jak je na skořápce vajec označena metoda chovu? Uveďte konkrétní příklad.
  115. Jaké jsou rozdíly značení vajec na skořápce a na spotřebitelském obalu?
  116. Jmenujte min. 3 tučné ryby.
  117. Jmenujte min. 3 libové ryby.
  118. Jmenujte min. 3 středně tučné ryby.
  119. Co je tetradotoxin a kde se vyskytuje?
  120. Uveďte min. 5 druhů užitkové srstnaté zvěře.
  121. Uveďte min. 5 druhů užitkové pernaté zvěře.
  122. Co se považuje za zvěřinu?
  123. Co je to Trichinella spiralis a co způsobuje?
  124. Z čeho se vyrábí cukr?
  125. Jaká je energetická hodnota 10 g třtinového cukru?
  126. Co je melasa?
  127. Co je med?
  128. Jaké je členění medu podle původu?
  129. Popište proces výroby rostlinných olejů.
  130. Co je panenský olej?
  131. Znáte rozdíl mezi extra panenským a panenským olivovým olejem?
  132. Z jakých surovin se vyrábí margarín?
  133. Popište obilku.
  134. Jmenujte min. 5 cereálií.
  135. Jmenujte min. 2 pseudocereálie.
  136. Jak se vyrábí extrudované výrobky?
  137. Jmenujte min. 5 druhů luštěnin.
  138. Jak lze předcházet nadýmání z luštěnin?
  139. Popište nevýhody konzumace luštěnin.
  140. Jmenujte varné typy brambor a uveďte způsoby použití.
  141. Uveďte min. 2 druhy kávovníku.
  142. Co je kofein?
  143. Popište proces výroby kávy.
  144. Popište proces výroby čokolády.
  145. Jaká je definice biopotraviny?
  146. Co jsou geneticky modifikované organismy?
  147. Uveďte 2 geneticky modifikované rostliny.
  148. Jaká je energetická hodnota koření?
  149. Jakými metodami stanovujeme složení lidského těla (min. 5 metod)?
  150. Co je BMI a v jakých jednotkách se udává?
  151. Co je WHR a v jakých jednotkách se udává?
  152. Co je bazální metabolismus a v jakých jednotkách se udává?
  153. Jak je definovaná kalorie?
  154. Jak je definovaný Joule?
  155. Jaké % tuku má žena v kategorii normální (štíhlá, silná, obézní)?
  156. Jaké % tuku má muž v kategorii normální (štíhlý, silný, obézní)?
  157. Uveďte podstatu působení nízkosacharidových diet.
  158. Popište gynoidní obezitu (dle WHR).
  159. Popište androidní obezitu (dle WHR).
  160. Jakého denního energetického deficitu musíme dosáhnout, abychom zhubli 0,8 kg tuku za týden?
  161. Co je ketóza?
  162. Jakou funkci v organismu mají BCAA aminokyseliny? Co zkratka BCAA znamená?
  163. Jaké znáte zdroje proteinů pro výrobu sportovních doplňků stravy?
  164. Co je kreatin? Jaký je význam suplementace kreatinem při objemovém sportu?
  165. Co je karnitin? Jaká je biochemická podstata působení karnitinu v organismu.
  166. Jaký je význam zohlednění maximální tepové frekvence při tréninku a jak jí spočítáme?
  167. Co je laktát a jak vzniká?
  168. Co je maximální spotřeba kyslíku?
  169. Co je aerobní práh?
  170. Co je anaerobní práh?
  171. Co je laktátová křivka a co znázorňuje?
  172. Co je to Coriho cyklus?
  173. Definujte veganství.
  174. Znáte min. 5 alternativních mas?
  175. Jaká je nutná suplementace u veganů?
  176. Jaká jsou rizika při deficitu vitaminu B12?
  177. Jaká jsou rizika při deficitu železa?
  178. Uveďte alespoň 3 zdroje jodu pro vegany.
  179. Kolik musí vegani suplementovat selenu denně (týdně)?
  180. Jak se diagnostikuje metabolický syndrom? Uveďte min. 5 kritérií.
  181. Jakou fyzickou aktivitu je vhodné provozovat při onemocnění metabolickým syndromem?
  182. Definujte diabetes mellitus 2. typu.
  183. Definujte gestační diabetes.
  184. Co je inzulin, kde je produkován a jak působí?
  185. Jaká je hladina glykémie u zdravého člověka?
  186. Jaká by měla být hladina glykémie u diabetika?
  187. Co je slinivka břišní? Popište její části a funkci.
  188. Vysvětlete pojmy: diabetická nefropatie, retinopatie a diabetická noha.
  189. Vysvětlete pojem sacharidová (výměnná) jednotka.
  190. Co jsou chemoprotektivní látky (nutraceutika)?
  191. Co jsou angiostatika a v jakých potravinách je najdeme?
  192. Vyjmenujte min. 4 ovlivnitelné rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  193. Co je to ischemická choroba srdeční?
  194. Co je infarkt myokardu?
  195. Jaký typ obezity je rizikovější pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a proč?
  196. Popište vznik aterosklerotického plátu.
  197. Definujte vysoký krevní tlak (hypertenzi) a uveďte výživové faktory, které mohou krevní tlak snižovat.
  198. Co jsou to fytosteroly a fytostanoly a kde je najdeme?
  199. Doplňte: Velmi vysoké riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění je při hladině celkového cholesterolu v krvi ……… .
  200. Doplňte: Střední riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění nastává při poměru celkového cholesterolu/HDL ……… .
  201. Co je HDL cholesterol? Popište funkci HDL cholesterolu. Jaká hladina HDL je považována za "velmi vysoce rizikovou"?
  202. Co je LDL cholesterol? Popište funkci LDL cholesterolu. Jaká hladina LDL je považována za "vysoce rizikovou"?
  203. V jakých jednotkách se udává krevní tlak?
  204. Jaká je hodnota normálního krevního tlaku? Uveďte, co jednotlivá čísla znamenají.
  205. Uveďte min. 5 základních rysů tzv. středomořské stravy.
  206. Jak je definována inzulinová rezistence?
  207. Jak je definována dyslipidemie?
  208. Uveďte min. 5 vhodných sportovních aktivit pro prevenci osteoporózy.
  209. Jaká je vstřebatelnost vápníku z mléka a mléčných produktů?
  210. Jaké nutrienty snižují vstřebatelnost vápníku a proč?
  211. Uveďte min. 3 hygienická pravidla nutná při přípravě pokrmů pro těhotnou ženu.
  212. Jaká jsou pravidla pro příjem bílkovin u těhotných žen?
  213. Jaká jsou pravidla pro příjem tuků u těhotných žen?
  214. Jaké potraviny by měly těhotné ženy z jídelníčku vyloučit nebo omezit? Uveďte min. 5.
  215. Proč je během těhotenství a laktace nutný příjem n-3 mastných kyselin? Kolik by jich měla těhotná či kojící žena denně konzumovat?
  216. Co je modulární dietetika?
  217. Co je sipping?
  218. Uveďte min. 3 důvody poklesu potřeby energie ve stáří.
  219. Uveďte min. 3 konkrétní nutriční potřeby ve stáří (přesná množství s jednotkami).
  220. Jaké jsou nevhodné nápoje pro seniory?
Zobrazení
Osobní nástroje